Τραυματισμός στο τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες για τους ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων. Όμως, όπως κάθε αθλητική δραστηριότητα, έτσι και το τρέξιμο ενέχει κινδύνους τραυματισμών. Πόσο πιθανός είναι ένας τραυματισμός στο τρέξιμο και τι μορφής ενδέχεται να είναι;
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στο τρέξιμο;
Το 80 % των τραυματισμών που λαμβάνουν χώρα στο τρέξιμο είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης. Στατιστικά οι συχνότεροι τραυματισμοί που εκδηλώνονται στους δρομείς αφορούν τα κάτω άκρα και είναι οι παρακάτω:
- Γόνατο του δρομέα(runner’s knee): «το γόνατο του δρομέα» ή αλλιώς το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι ένας όρος που περιγράφει την εκδήλωση πόνου στο μπροστινό μέρος του γόνατος ή γύρω από την επιγονατίδα. Εμφανίζεται συχνά στους δρομείς και σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει άλματα. Ως βασικός προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση του συνδρόμου είναι οι αδύναμοι μύες γύρω από την άρθρωση του γόνατος.
- Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα: χαρακτηρίζει την εκδήλωση φλεγμονής στον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος συνδέει τους μύες της γάμπας με την πτέρνα. Είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης, που μπορεί να προκύψει από απότομη αύξηση της απόστασης και της έντασης του τρεξίματος .
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα: αναφέρεται στον ερεθισμό ή την εκφύλιση της πελματιαίας απονεύρωσης, ενός ιστού που βρίσκεται στο πέλμα και ενώνει την πτέρνα με την βάση των δακτύλων. Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται εξαιτίας της αυξημένης έντασης τρεξίματος, της παρουσίας αδύναμων ή σφικτών μυών στην γάμπα ή ακόμα της χρήσης λανθασμένων υποδημάτων.
- Θλάση οπίσθιων μηριαίων: είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς των δρομέων. Εκδηλώνεται συνήθως σε περιπτώσεις όπου οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι μη ελαστικοί ή καταπονημένοι.
- Περιοστίτιδα κνήμης: ο συγκεκριμένος τραυματισμός εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην πρόσθια ή έσω επιφάνειας της κνήμης. Τα αίτια εμφάνισής της είναι η αυξημένη ένταση της προπόνησης, το τρέξιμο σε ανώμαλες ή σκληρές επιφάνειες και τα ακατάλληλα παπούτσια.
- Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας: η λαγοκνημιαία ταινία βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα του μηρού, ξεκινώντας από την λεκάνη και καταλήγοντας στο γόνατο. Τα ακατάλληλα υποδήματα και η απουσία διατάσεων μετά την άθληση ευθύνονται κυρίως για την εκδήλωση του συνδρόμου.
- Διάστρεμμα: το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας αρκετά συχνός τραυματισμός. Τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν είναι η εκδήλωση πόνου και οιδήματος στην ποδοκνημική άρθρωση.
- Κάταγμα εκ κοπώσεως: πρόκειται για ρωγμώδες κάταγμα που μπορεί να προκληθεί λόγω καταπόνησης. Εμφανίζεται συχνότερα στην κνήμη και στα μετατάρσια.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται ένας τραυματισμός στο τρέξιμο;
Oι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση τραυματισμών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι οι κάτωθι:
- Υπερβολική προπόνηση: η υπερβολική καταπόνηση του σώματος είτε ως προς τη συχνότητα είτε ως προς την ένταση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
- Λανθασμένη τεχνική: η λανθασμένη τεχνική ευθύνεται για την εκδήλωση τραυματισμών κυρίως στην περίπτωση των ερασιτεχνών. Το τρέξιμο αποτελεί μια φυσική κίνηση του σώματός μας. Tο τρέξιμο, όμως, ως αθλητική δραστηριότητα απαιτεί σωστή τεχνική. Για παράδειγμα, ο μεγάλος διασκελισμός ή η ανισόρροπη κίνηση των χεριών καταπονεί τα πόδια και τη μέση, κάνοντας τον δρομέα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση τραυματισμών.
- Ακατάλληλα παπούτσια: τα σκληρά και βαριά παπούτσια δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Η επιλογή ακατάλληλων για τρέξιμο παπουτσιών αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης τραυματισμών τόσο στα γόνατα όσο και στην ποδοκνημική άρθρωση.
Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες εκδήλωσης τραυματισμών μπορεί να είναι η ηλικία, η φυσική κατάσταση του ατόμου και η κατάσταση του μυϊκού του συστήματος. Τέλος, ένας τραυματισμός στο τρέξιμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανατομικών χαρακτηριστικών του κάτω άκρου(π.χ. πρηνισμός πέλματος, βλαισότητα γονάτων κ.ά.).
Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας τραυματισμός στο τρέξιμο;
Οι τραυματισμοί που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του τρεξίματος συνήθως δεν είναι σοβαροί και αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα. Η συντηρητική θεραπεία– ανάλογα και με το είδος του τραυματισμού-περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
- Παγοθεραπεία
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
- Φυσικοθεραπεία
- Ανάπαυση
- Διατάσεις των μυών της πάσχουσας περιοχής
- Επίδεση με επίδεσμο ή χρήση ειδικού κηδεμόνα
- Τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων
Εάν τραυματιστήκατε κατά τη διάρκεια της άθλησης, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός έχει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και σχεδιάζει πάντα ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.