Εκτινασσόμενος δάκτυλος – αντίχειρας

Tι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ως εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) ορίζεται η κλινική κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η ομαλή κίνηση του προσβεβλημένου δακτύλου. Το δάκτυλο εμφανίζει δυσκολία τόσο στην κάμψη όσο και στην έκταση, και πολλές φορές μάλιστα «κλειδώνει» στην κάμψη. Ο ασθενής προσπαθεί να το επαναφέρει στην αρχική του θέση, βάζοντας αρκετή δύναμη, η οποία κάνει το δάκτυλο να εκτινάσσεται κατά την έκταση.

Εκτός από τον όρο εκτινασσόμενος δάκτυλος, η συγκεκριμένη πάθηση εντοπίζεται στη βιβλιογραφία και ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα  ή  δάκτυλο δίκην σκανδάλης. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο. Όμως, συχνότερα επηρεάζεται ο αντίχειρας και ο παράμεσος και ενδέχεται να εμφανιστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών.

Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης του εκτινασσόμενου δακτύλου;

Τα δάκτυλα του χεριού λυγίζουν (κάμπτονται ) με τη βοήθεια των καμπτήρων τενόντων. Οι τένοντες αυτοί περιβάλλονται από το έλυτρο, ένα περίβλημα που συμβάλλει στην ομαλή ολίσθησή τους κατά την κίνηση του δακτύλου. Μετά από καταπόνηση ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς του χεριού, το έλυτρο μπορεί να υποστεί φλεγμονή, πάχυνση και στένωση με αποτέλεσμα να πιέζει τον τένοντα που το διαπερνά. Στον τένοντα, αντιδραστικά, δημιουργείται ένα χαρακτηριστικό και επώδυνο οζίδιο στην βάση του δακτύλου.  Η διέλευση του οζιδίου μέσα από το πεπαχυσμένο έλυτρο προκαλεί την “αναπήδηση” (αίσθημα σκανδάλης) στο δάκτυλο.

Η φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Όμως, κάποιες ασθένειες ενδέχεται να λειτουργήσουν ως προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση της πάθησης. Ειδικότερα, οι παθήσεις αυτές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα  και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της πάθησης;

Το γυναικείο φύλο είναι πιο επιρρεπές στη εκδήλωση του εκτινασσόμενου δακτύλου συγκριτικά με το ανδρικό. Πιο επιρρεπείς είναι οι ομάδες ασθενών που κάνουν υπέρχρηση των δακτύλων τους σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα, μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης εκτινασσόμενου δακτύλου έχουν οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

  • Μουσικοί.
  • Άτομα με χειρωνακτική εργασία.
  • Υπάλληλοι γραφείου που χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο σε μεγάλο βαθμό.
  • Αθλητές (επαγγελματικού ή ερασιτεχνικού επιπέδου)  που ασχολούνται με το τένις.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι τα κάτωθι:

  • Εκδήλωση πόνου στη βάση του πάσχοντος δακτύλου
  • Πόνος κατά την κάμψη και την έκταση του δακτύλου
  • Δυσκαμψία του δακτύλου
  • Αδυναμία πλήρους έκτασης και κάμψης του δακτύλου
  • «Κλείδωμα» δακτύλου κάποιες φορές και αδυναμία έκτασής του

Η ένταση των συμπτωμάτων δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης η θέση του προσβεβλημένου δακτύλου σε κάμψη ενδέχεται να είναι μόνιμη.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου πραγματοποιείται μόνο με την κλινική εξέταση του ασθενούς, μιας και η εικόνα της πάθησης είναι χαρακτηριστική. Ειδικότερα, η λήψη του ατομικού ιστορικού, η καταγραφή των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση του ασθενούς επαρκούν για μια έγκυρη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα ή με χειρουργική επέμβαση. Βασικός παράγοντας για την επιλογή της θεραπείας είναι η αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων του εκάστοτε περιστατικού. Εάν δεν έχει επέλθει η μόνιμη παραμόρφωση του προσβεβλημένου δακτύλου, τότε αρχικά εφαρμόζεται η συντηρητική θεραπεία.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανάπαυση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • Χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης του δακτύλου
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Ειδικές ασκήσεις διατάσεων του καρπού και των δακτύλων
  • Τοπική έγχυση κορτιζόνης στο προσβεβλημένο δάκτυλο

Σε περιπτώσεις μόνιμων παραμορφώσεων και εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση, τότε η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη μόνη λύση. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά το 1,5 εκατοστό. Στόχος της επέμβασης είναι η απελευθέρωση του τένοντα, διανοίγοντας το έλυτρο. Η κινητοποίηση του δακτύλου είναι άμεση και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Εάν ο εκτινασσόμενος δάκτυλος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή σας, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική χεριού και ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου πραγματοποιείται πάντοτε εξατομικευμένα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.