Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Τι ορίζεται ως τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

Ως τενοντοελυτρίτιδα de Quervain- ή απλούστερα τενοντίτιδα de Quervain- ορίζεται η φλεγμονή των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες τενοντίτιδες και κατατάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης.  Είναι αρκετά επώδυνη και περιορίζει την κίνηση του αντίχειρα σε μεγάλο βαθμό, ειδικά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;

Η πάθηση οφείλεται κυρίως στην επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη χρήση των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού. Ειδικότερα, οι τένοντες που επηρεάζονται και φλεγμαίνουν είναι ο βραχύς εκτείνων και ο μακρός απαγωγός τένοντας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ομαλή κίνηση του αντίχειρα.

Επομένως, η υπέρχρηση του αντίχειρα και του καρπού είναι ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας εκδήλωσης της τενοντοελυτρίτιδας.  Επίσης, την πάθηση ενδέχεται να προκαλέσουν και άλλοι παράγοντες όπως:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ανατομικές ανωμαλίες του καρπού
  • Επαναλαμβάνομενοι μικροτραυματισμοί της περιοχής
  • Ορμονικές αλλαγές και κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Άμεσος τραυματισμός του καρπού ή του αντίχειρα
  • Δημιουργία ουλώδους ιστού που περιορίζει την κίνηση των τενόντων

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της;

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας. Όμως, πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain  φαίνεται να είναι το γυναικείο φύλο. Ως προς την ηλικία οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο είναι συνήθως από 40 έως 50 ετών. Επίσης, μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου έχουν άτομα που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. ξυλουργός, κηπουρός, κομμωτής κ.ά.). Τέλος, γυναίκες που διανύουν περίοδο λοχείας ή φροντίζουν μωρά και καταπονούν τον καρπό ή τον αντίχειρά τους εμφανίζουν συχνά την πάθηση.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

Το βασικό σύμπτωμα της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain είναι η εκδήλωση πόνου στην κερκιδική πλευρά του καρπού. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις του καρπού ή του αντίχειρα, όπως για παράδειγμα κατά την προσπάθεια συγκράτησης αντικειμένων. Ο πόνος αυτός ενδέχεται να συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εκδήλωση πόνου και οιδήματος στη βάση του αντίχειρα
  • Ευαισθησία κατά την ψηλάφιση του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού
  • Δυσκαμψία και αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων
  • Αίσθημα «μαγκώματος» του αντίχειρα και του καρπού
  • Κριγμός
  • Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων του χεριού (π.χ. γράψιμο)

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία,  ο πόνος ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν ο αντίχειρας παραμένει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης.

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την καταγραφή των συμπτωμάτων του. Στην περίπτωση της τενοντοελυτρίτιδας βαρύνουσας σημασίας είναι η κλινική εξέταση, η οποία επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την υποψία του ορθοπαιδικού.  Ειδικότερα, η κλινική εξέταση περιλαμβάνει μια κλινική δοκιμασία που ονομάζεται Finkelstein-Test. Συνήθως δεν απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις, αφού η διάγνωση προκύπτει από την κλινική εξέταση.

Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain & Θεραπεία

Η τενοντοελυτρίτιδα de Quervain αρχικά αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα, όμως για τον καθορισμό της θεραπείας σημαντικό ρόλο παίζει και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Έτσι, σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα η συντηρητική θεραπεία αποδίδει καρπούς, ειδικά εάν εφαρμοστεί εγκαίρως. Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
  • Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών
  • Τοπική έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP)
  • Φυσικοθεραπείες
  • Χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης του αντίχειρα

Διεγχειρητική εικόνα χειρουργικής διάνοιξης ελύτρου

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μετά το πέρας των έξι εβδομάδων, τότε η χειρουργική θεραπεία είναι μονόδρομος. Η χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί φακούς μεγέθυνσης του οπτικού του πεδίου. Ο χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα κοινά με αυτά της τενοντοελυτρίτιδας, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική χεριού και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.