Αρθροσκόπηση ισχίου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας ο Ορθοπαιδικός αποκτά πλήρη πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου μέσω μικρών τομών. Εκτός από το ισχίο, η αρθροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλες αρθρώσεις, όπως είναι ο ώμος και το γόνατο.

Πρόκειται για μια επέμβαση, η οποία διενεργείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου. Πραγματοποιείται με τη χρήση του αρθροσκοπίου, ενός μικρού “σωλήνα” που στην άκρη του έχει συνδεδεμένη μια κάμερα. Έτσι, η εικόνα της άρθρωσης εμφανίζεται με λεπτομέρεια σε μια οθόνη που είναι συνδεδεμένη με αυτό.

Μέσω της αρθροσκόπησης ισχίου μπορεί να διαγνωσθεί οποιαδήποτε αιτία πόνου ή δυσκαμψίας στο ισχίο, επομένως πρόκειται για μια χειρουργική πρακτική με μεγάλη διαγνωστική αξία. Σε περίπτωση που η επέμβαση πραγματοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, ταυτόχρονα με το αρθροσκόπιο εισάγονται μέσω των άλλων οπών τα κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία.

Ποιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της αρθροσκόπησης ισχίου;

Όπως προαναφέρθηκε, μέσω της αρθροσκόπησης ισχίου είναι δυνατόν να διαγνωσθούν αιτίες που προκαλούν πόνο ή δυσκαμψία στο ισχίο ή να αντιμετωπιστούν παθήσεις αυτού. Ειδικότερα, η αρθροσκόπηση ισχίου εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των παρακάτω:

 • Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (βλάβες cam και pincer)
 • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου της κοτύλης
 • Κροτούν ισχίο (snapping hip)
 • Υμενίτιδα ισχίου
 • Παρουσία  ελεύθερων σωμάτων μέσα στην άρθρωση
 • Φλεγμονές της άρθρωσης του ισχίου
 • Λήψη βιοψιών
 • Τροχαντηρίτιδα ισχίου
 • Ρήξη του μέσου γλουτιαίου μυός

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση και υπό γενική αναισθησία. Αρχικά, πραγματοποιούνται δύο ή τρεις τομές που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό. Μέσα από τη μία οπή εισάγεται το αρθροσκόπιο ενώ από τις άλλες δύο οπές εισέρχονται  τα  χειρουργικά εργαλεία που απαιτούνται για την αποκατάσταση του προβλήματος. Στο εσωτερικό της άρθρωσης εγχέεται φυσιολογικός ορός, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώριση των ανατομικών δομών της άρθρωσης.

Μετά τη διάγνωση της βλάβης και την χειρουργικής της αποκατάσταση, γίνεται σύγκλειση των μικρών χειρουργικών τομών με ράμματα. Η διάρκεια της αρθροσκόπησης ισχίου δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που χρήζει αποκατάστασης.

Μετά την αρθροσκόπηση ισχίου

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ανάλογα με τον τύπο και την βαρύτητα της βλάβης  που έχει αποκατασταθεί. Ο ασθενής είναι σε θέση να κινηθεί μετά την επέμβαση με τη βοήθεια βακτηριών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα βελτιώνονται άμεσα, όμως ο ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά, ο οποίος αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. Για την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ο χρόνος  αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει την άρση βαρέων αντικειμένων, το σκύψιμο, το περπάτημα μεγάλων αποστάσεων και την οκλαδόν στάση.

Αρθροσκόπηση ισχίου: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ισχίου είναι πολλά και γι’ αυτό επιλέγεται όλο και συχνότερα ως διαγνωστική αλλά και θεραπευτική μέθοδος. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματά της είναι τα κάτωθι:

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης φλεγμονής
 • Προστασία των παρακείμενων μυών  και συνδέσμων
 • Ταχεία αποκατάσταση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης επιπλοκών

Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στο ισχίο, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις του φάσματος των αθλητικών κακώσεων εφαρμόζοντας την αρθροσκοπική χειρουργική.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.