Γάγγλιο καρπού και δακτύλων

Τι είναι το γάγγλιο καρπού;

Το γάγγλιο καρπού(γαγγλιακή κύστη) είναι ένα κυστικό μόρφωμα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Η κύστη αυτή περιέχει παχύρευστο, διάφανο και κολλώδες υγρό που προέρχεται από κάποια άρθρωση ή το έλυτρο ενός τένοντα. Αυτή η κυστική διόγκωση είναι καλοήθης και ως προς το μέγεθός της μπορεί να ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις το γάγγλιο εμφανίζεται και εξαφανίζεται  μόνο του, ενώ σε άλλες όχι.  Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί σε όλους του ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά, όμως σε γενικές γραμμές πιο επιρρεπείς είναι ασθενείς από 20 έως 50 ετών.

Εκτός από τον καρπό, σε ποια άλλα σημεία ενδέχεται να εμφανιστεί ένα γάγγλιο;

Εκτός από τον καρπό το γάγγλιο μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές γύρω από αυτόν, όπως για παράδειγμα στα δάκτυλα. Ανάλογα με την ανατομική περιοχή που εμφανίζεται το γάγγλιο λαμβάνει και την αντίστοιχη ονομασία. Ειδικότερα, τα βασικότερα είδη γαγγλίου είναι τα κάτωθι:

  • Ραχιαίο γάγγλιο καρπού: πρόκειται για το πιο συχνό γάγγλιο, εμφανίζεται στην πίσω επιφάνεια του καρπού και προέρχεται από τη σκαφομηνοειδή άρθρωση.
  • Παλαμιαίο γάγγλιο καρπού: ο συγκεκριμένος τύπος γαγγλίου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα τύπος γαγγλίου.
  • Γάγγλιο καμπτήρων τενόντων: πρόκειται για ένα γάγγλιο δακτύλων και εμφανίζεται κυρίως στη βάση τους.
  • Γάγγλιο ραχιαίας επιφάνειας δακτύλων: τα συγκεκριμένα γάγγλια εμφανίζονται στη ραχιαία επιφάνεια της περιφερικής άρθρωσης των δακτύλων, κοντά στο νύχι.
  • Ενδοστικό γάγγλιο: αυτό το είδος γαγγλίου εμφανίζεται κατά βάση μέσα στα οστά του καρπού.

Εκτός από τον καρπό ενδέχεται να εμφανιστούν και στα κάτω άκρα, ειδικά στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού.

Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης του γαγγλίου καρπού;

Τα αίτια εμφάνισης του γαγγλίου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με απόλυτη ακρίβεια. Ως βασική αιτία εμφάνισης θεωρείται η εκφυλιστική αλλοίωση ή κάποιος τραυματισμός των ιστών που παράγουν αρθρικό υγρό. Επομένως, οποιαδήποτε δραστηριότητα καταπονεί την άκρα χείρα και τον καρπό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή του.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή του, εκτός από την ηλικία είναι οι παρακάτω:

  • Φύλο: οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα γάγγλια καρπού εν συγκρίσει με τους άνδρες.
  • Αθλητική δραστηριότητα: όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα που καταπονούν την άκρα χείρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης γαγγλίου.
  • Συγκεκριμένα επαγγέλματα: Υπάλληλοι γραφείου που χρησιμοποιούν πολλές ώρες Η/Υ, καθώς και ασθενείς με χειρωνακτικά επαγγέλματα εμφανίζουν συχνά γάγγλια καρπού.
  • Οστεοαρθρίτιδα: η οστεοαρθρίτιδα ευθύνεται κυρίως για τα γάγγλια ραχιαίας επιφάνειας των δακτύλων.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το γάγγλιο καρπού;

Ένα γάγγλιο καρπού συνήθως είναι ασυμπτωματικό, πέρα από το γεγονός ότι εμφανίζουν ένα ορατό ογκίδιο. Όμως, η εμφάνιση περαιτέρω συμπτωμάτων σχετίζεται και με το σημείο που εντοπίζεται. Εάν το γάγγλιο εντοπίζεται στα δάκτυλα και είναι μεγάλο σε μέγεθος, τότε μπορεί να προκαλεί αδυναμία κίνησής τους. Επίσης, εάν εντοπίζεται σε σημείο που πιέζει κάποιο νεύρο τότε παρουσιάζει συμπτώματα όπως πόνο ή μούδιασμα στα δάκτυλα.

γάγγλιο

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του γαγγλίου είναι αρκετά εύκολη και στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκύπτει από την κλινική εξέταση. Αρχικά, ο θεράπων ορθοπαιδικός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, ο οποίος υποβάλλεται στη συνέχεια σε λεπτομερή κλινική εξέταση. Η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων μπορεί να ζητηθεί μόνο επί υποψίας συνοδών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα γάγγλιο καρπού;

Το γάγγλιο καρπού μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Η οριστική θεραπεία του γαγγλίου είναι η χειρουργική αφαίρεσή του, αφού η συντηρητική θεραπεία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής του γαγγλίου.

Ειδικότερα, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Παρακολούθηση
  • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Ακινητοποίηση καρπού με έναν νάρθηκα πηχεοκαρπικής
  • Παρακέντηση γαγγλίου

Η παρακέντηση γαγγλίου πραγματοποιείται μέσω μιας βελόνης με ή χωρίς την έγχυση κορτιζόνης. Δεν φαίνεται να προσφέρει οριστική θεραπεία, καθώς το γάγγλιο συχνά επανεμφανίζεται.

Από την άλλη, η χειρουργική αντιμετώπιση του γαγγλίου είναι άμεση και αναίμακτη. Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ή σε ασθενείς που τους ενοχλεί αισθητικά.

Ειδικότερα, η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος του γαγγλίου. Η εκρίζωσή του πραγματοποιείται μέσα σε 30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν εμφανίζετε γάγγλιο καρπού ή δακτύλων και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό , απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο ΞεΐνηΕπικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο σχετικά με οποιαδήποτε ορθοπαιδική πάθηση σας απασχολεί.