Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η φθαρμένη άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται από τεχνητές προθέσεις. Στόχος της επέμβασης είναι η ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα που προκαλεί μια φθαρμένη άρθρωση, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητά της. Όπως και η ολική αρθροπλαστική ισχίου, πρόκειται για μια καινοτομία στην Ορθοπαιδική και είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις παγκοσμίως.

Σήμερα οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιούνται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς άμεση ανάρρωση. Η πιο σύγχρονη μέθοδος με την οποία πραγματοποιείται η επέμβαση είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος.

Ποιοι ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που εφαρμόζεται σε ασθενείς των οποίων η άρθρωση του γόνατος παρουσιάζει μεγάλες φθορές. Οι καταστραμμένες επιφάνειες προκαλούν έντονα συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των ασθενών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος πάσχουν συνήθως από κάποια μορφή αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική), η οποία ευθύνεται για τη φθορά της άρθρωσης.

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση φθαρμένων επιφανειών του γόνατος αποτελεί  μονόδρομο όταν:

 • Τα συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίζουν τον ασθενή από τα συμπτώματα.
 • Εντοπίζεται έντονος πόνος ηρεμίας.
 • Εμφανίζεται  έντονη δυσκαμψία κατά την έκταση και την κάμψη του γόνατος.
 • Παρουσιάζεται παραμόρφωση του γόνατος.

Η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής δεν έχει ηλικιακά όρια και εξαρτάται από την επιθυμία των ασθενών να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να απαλλαγούν από τα συμπτώματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητά τους.

Προθέσεις & Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθιστούν το ανώτερο τμήμα της κνήμης , το κατώτερο του μηριαίου οστού και σπανιότερα την αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας. Οι τεχνητές αυτές προθέσεις κατασκευάζονται από βιοσυμβατά υλικά και  είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη προθέσεων γόνατος, όμως οι περισσότερες είναι μεταλλικές(κράμα τιτανίου και ατσαλιού). Μεταξύ αυτών των δύο μεταλλικών προθέσεων παρεμβάλλεται ένα τμήμα από πολυαιθυλένιο, ανασκευάζοντας έτσι την άρθρωση του γόνατος. Έτσι, η τοποθέτηση των τεχνητών εμφυτευμάτων αποκαθιστά με επιτυχία τη λειτουργικότητα του γόνατος, εξασφαλίζοντας φυσική κίνηση.

Το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή εμφύτευμα καθορίζεται από τον χειρουργό μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού. Η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Πριν τη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξέταση από καρδιολόγο.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με ραχιαία αναισθησία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική αναισθησία. Ως προς τη χρονική διάρκεια, η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά. Η τομή πραγματοποιείται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Μέσα από την τομή αυτή αφαιρείται η φθαρμένη άρθρωση του γόνατος και τοποθετούνται οι τεχνητές προθέσεις.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν την ολική αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας;

Τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν μια ολική αρθροπλαστική  γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας είναι τα κάτωθι:

 • Μικρότερες τομές- καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων τραυματισμού των γειτονικών δομών
 • Ελάχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων για εμφάνιση μετε..γχειρητικών επιπλοκών
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • Ταχεία ανάρρωση και επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά την επέμβαση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αναλγητικών. Αμέσως μετά την επέμβαση ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς με τη χρήση βοηθημάτων βάδισης.  Την αποκατάσταση επιταχύνει ένα ειδικό πλάνο φυσικοθεραπείας που σχεδιάζεται βάσει των αναγκών του ασθενούς, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των μυών του γόνατος. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πολύ σύντομα στην εργασία του, αλλά και στις αθλητικές του δραστηριότητες. Η συμμετοχή του ασθενούς σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως για παράδειγμα το κολύμπι, επιτρέπεται συνήθως μετά το πέρας 3 μηνών από τη διενέργεια της επέμβασης.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αρθρίτιδας γόνατος, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει πολλές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, αντιμετωπίζοντας το κάθε περιστατικό εξατομικευμένα.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε έγκυρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία.