Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Οι παθήσεις του ισχίου υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, εμποδίζοντάς τους πολλές φορές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που επιθυμούν. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση «επανάσταση», η οποία συμβάλλει στην ανακούφισή τους από τον πόνο, αποκαθιστώντας την κινητικότητα του ισχίου.

Τι ορίζεται ως ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Τα τεχνητά αυτά εμφυτεύματα ονομάζονται προθέσεις και επιτρέπουν στο πάσχον ισχίο να είναι και πάλι λειτουργικό. Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία προθέσεων και η επιλογή τους γίνεται βάσει του προφίλ του ασθενούς.  Η επιλογή της κατάλληλης πρόθεσης για τον εκάστοτε ασθενή πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας του χειρουργού με τον ασθενή. Μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή είναι η παθολογία, η ανατομία του ισχίου, η ηλικία και οι απαιτήσεις του ασθενούς.

Συμπερασματικά, η  ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση, όμως θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε μια ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση, η οποία προκαλεί σταδιακά φθορά του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη πάθηση και η συντηρητική θεραπεία που εφαρμόζεται στην αρχή στοχεύει αποκλειστικά στην επιβράδυνση της πορείας της και όχι στην επούλωση των  φθαρμένων σημείων της άρθρωσης.

 Όταν τα συντηρητικά μέτρα και η φαρμακευτική αγωγή αδυνατούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, τότε η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.  Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα, φθορά της άρθρωσης του ισχίου προκαλούν και άλλοι τύποι αρθρίτιδας (ρευματοειδής, μετατραυματική). Επομένως, ασθενείς με  αυτές τις μορφές αρθρίτιδας ενδέχεται να υποβληθούν στην επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής. Τέλος,  η επέμβαση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση δυσπλασιών του ισχίου, οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής κ.ά.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται, εάν και εφόσον δεν αποδίδει καρπούς η συντηρητική αγωγή. Η ολική αρθροπλαστική  μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε ασθενείς όλων των ηλικιών, όμως πραγματοποιείται συχνότερα σε ασθενείς από 50 έως 80 ετών. Επομένως, η ηλικία δεν φαίνεται να αποτελεί κριτήριο για τη διενέργεια της επέμβασης. Τα κριτήρια που καθιστούν απαραίτητη την επέμβαση είναι τα κάτωθι:

 • Εκδήλωση πόνου ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας
 • Έντονος πόνος στο ισχίο και εκδήλωση δυσκαμψίας
 • Χωλότητα
 • Αδυναμία βάδισης χωρίς κάποιο βοήθημα (π.χ. μπαστούνι)
 • Συχνή λήψη αναλγητικών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Πριν τη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), ακτινογραφίες θώρακος και λεκάνης ισχίων και γενικές εξετάσεις αίματος.

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής πραγματοποιείται είτε με γενική είτε με περιοχική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 ώρες. Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η χειρουργική μέθοδος, η διενέργεια άλλων συνδυαστικών επεμβάσεων κ.ά. Ο χειρουργός μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά, αφαιρεί τη φθαρμένη άρθρωση του ισχίου. Στη συνέχεια, ακολουθεί η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και η συρραφή του τραύματος, συνήθως με απορροφήσιμα ράμματα.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου & Πλεονεκτήματα

Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι της αρθροπλαστικής ισχίου παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα όπως:

 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες)
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση
 • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα (λόγω των μικρών τομών)
 • Τοποθέτηση της πρόθεσης με μεγάλη ακρίβεια
 • Αποφυγή τραυματισμών των γειτονικών δομών της άρθρωσης
 • Μείωση πιθανοτήτων εξάρθρωσης της πρόθεσης
 • Ταχύτερη αποκατάσταση
 • Φυσική αίσθηση της άρθρωσης
 • Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων εκδήλωσης επιπλοκών

Μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου κινητοποιείται άμεσα. Ο μετεγχειρητικός πόνος, που ενδέχεται να αισθανθούν κάποιοι ασθενείς, αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Η κινητοποίηση του ασθενούς τις πρώτες ημέρες πραγματοποιείται με βοηθήματα βάδισης. Τέλος, τον χρόνο αποκατάστασης επιταχύνει και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, βασισμένο στις ανάγκες του ασθενούς.

Εάν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας υποβαθμίζουν τη ζωή σας σε μεγάλο βαθμό, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές αρθροπλαστικές ισχίου, εφαρμόζοντας τις πιο καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους και στοχεύοντας στην άμεση αποκατάσταση των ασθενών του. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.