Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής

Τι ορίζεται ως οστεονέκρωση;

Η οστεονέκρωση (ή άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής) είναι μια σοβαρή πάθηση του ισχίου. Ενδέχεται να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, όμως επηρεάζει κυρίως νεαρούς ασθενείς από 30 έως 50 ετών. Χαρακτηρίζεται από τη μείωση ή την πλήρη διακοπή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής στην άρθρωση του ισχίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί τη σταδιακή φθορά της άρθρωσης και εάν δεν αντιμετωπιστεί θα επιφέρει την ολική κατάρρευση της μηριαίας κεφαλής.

Εμφανίζεται σε άλλα σημεία του σώματος η οστεονέκρωση εκτός του ισχίου;

Η οστεονέκρωση δεν εντοπίζεται μόνο στο ισχίο, απλώς σε αυτό το σημείο εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Εκτός του ισχίου, η οστεονέκρωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος  όπως είναι το γόνατο, ο αστράγαλος, ο ώμος, ακόμη και η γνάθος.

Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της οστεονέκρωσης;

Όπως προαναφέρθηκε, η οστεονέκρωση προκαλείται εξαιτίας της μη σωστής αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής. Με την διακοπή της αιμάτωσης η μηριαία κεφαλή δε λαμβάνει τα συστατικά που χρειάζεται, αφού όλα αυτά μεταφέρονται σε όλο το σώμα μέσω του αίματος. Τα αίτια που προκαλούν τη διακοπή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια.  Όμως, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Κακώσεις ισχίου (π.χ. κάταγμα ισχίου)
  • Εξάρθρημα ισχίου
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθυματώδης λύκος)
  • Αιματολογικά νοσήματα (π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Ιός ΗΙV
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. νόσος Chron)

Οστενέκρωση & Συμπτώματα

Η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής σε αρχικά στάδια ενδέχεται να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Όσο η νόσος εξελίσσεται, το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι ο πόνος στην άρθρωση του ισχίου. Εάν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, ο πόνος αυτός επιδεινώνεται και σταδιακά εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα όπως ο περιορισμός της κίνησης.

Απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάβαση σκαλοπατιών ή το περπάτημα, πραγματοποιούνται με δυσκολία, όσο η πάθηση προχωρά. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται σε όλη την πρόσθια  έσω επιφάνεια του μηρού έως και το γόνατο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο πόνος εντείνεται κατά τις βραδινές ώρες,  όπου ο ασθενής αναπαύεται.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της οστεονέκρωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Πολλές φορές η διάγνωση καθυστερεί, αφού ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα, όμως η βλάβη που προκαλείται είναι μη αναστρέψιμη.

Η λήψη του ατομικού ιστορικού, η λεπτομερής καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς και η κλινική εξέτασή είναι απαραίτητα για τη διάγνωση. Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων (Μαγνητική Τομογραφία, ακτινογραφίες) οι οποίες δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση της μηριαίας κεφαλής και το βαθμό αλλοίωσής της.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση στης οστεονέκρωσης;

Η θεραπεία που συστήνεται στους ασθενείς με οστεονέκρωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Εάν η πάθηση διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, τότε εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, στοχεύοντας στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία  περιλαμβάνει την τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς και την αποφόρτιση του σκέλους (χρήση πατερίτσας) ώστε να αποφευχθεί  η επιβάρυνση του ισχίου . Επίσης, συστήνεται η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η έναρξη φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση των παρακείμενων μυών.

Όταν η συντηρητική μέθοδος δεν αποδώσει καρπούς, ή η πάθηση διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Αναλόγως του σταδίου της πάθησης επιλέγεται και η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος. Στις περιπτώσεις όπου η μηριαία κεφαλή έχει καταρρεύσει, η επέμβαση τηςολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μονόδρομος.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στην παθολογία του ισχίου και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και ανώδυνες θεραπείες για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.