Σωστή στάση σώματος
Από μικρή ηλικία ακούμε από τους γονείς και τους δασκάλους μας ότι πρέπει να κρατάμε το σώμα μας σε «σωστή στάση». Μεγαλώνοντας, όταν δεν ακούμε πλέον τους γονείς μας, ακούμε τους γιατρούς, τους φυσικοθεραπευτές, τους γυμναστές να μιλάνε και αυτοί για τη σωστή στάση.
Αλίμονο δε, εάν κάποια στιγμή μας πιάσει ένας πόνος! Ο ένοχος, συχνά είναι προφανής και δεν είναι άλλος από την «κακή στάση που έχουμε». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι πολύ συχνά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των διαφόρων ειδικών για το τι ακριβώς είναι η σωστή ή λάθος στάση. Θα πει κανείς, «να στέκεσαι με την πλάτη ίσια». Τι σημαίνει «ίσια πλάτη»; Έχουμε όλοι την ίδια κατασκευή στο σκελετό μας; Προφανώς και όχι.
Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη σκελετική κατασκευή, η οποία για εμάς είναι δεδομένη και μπορεί να έχει κάποια χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη λόρδωση στη μέση, για παράδειγμα, ή κύφωση στο θώρακα. Μπορεί όμως να γεννηθούμε και με μια «ιδανική» σπονδυλική στήλη και εμείς να υιοθετήσουμε στην πορεία της ζωής μας μια άλλη στάση, πολύ διαφορετική από αυτήν.
Το καλό είναι ότι, σύμφωνα με τη Scoliosis Research Society, «Η σκολίωση δεν δημιουργείται από σήκωμα βαρειών αντικειμένων, αθλητικές δραστηριότητες, στάσεις κατά τον ύπνο ή την όρθια θέση ούτε και από κάποια ήπια ανισοσκελία» . Τότε θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο τα έχουν βάλει όλοι με τη «λανθασμένη» στάση; Η αλήθεια όπως πάντα, είναι κάπου στη μέση.
Επειδή λοιπόν, η σπονδυλική στήλη του καθενός είναι διαφορετική, οι καθημερινές δραστηριότητες επίσης διαφορετικές, όπως επίσης διαφέρει και η φυσική κατάσταση των ιστών του σώματος και η αντοχή τους σε φορτίσεις, είναι δύσκολο να είναι κανείς απόλυτος
Γενικότερα στάση του σώματος είναι η θέση που κρατάμε το σώμα μας ενάντια στην βαρύτητα στην όρθια, την καθιστή ή την κεκλιμένη θέση. Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα διαφορετικά τμήματα του σώματος, η κεφαλή, ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά ισορροπούν κατακόρυφα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε το βάρος να διαβιβάζεται στην λεκάνη και από εκεί στα κάτω άκρα με την ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Η κεφαλή είναι επικεντρωμένη πάνω από την λεκάνη, το πρόσωπο έχει κατεύθυνση προς τα εμπρός και η ωμική ζώνη είναι στο ίδιο επίπεδο με την λεκάνη. Κοιτώντας το ανθρώπινο σώμα από το πλάι, μπορούμε να φανταστούμε μια νοητή γραμμή που περνά από το αυτί, τον ώμο, το ισχίο, το γόνατο και το μέσο της πτέρνας.
Γιατί είναι σημαντική η σωστή στάση:
Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος στην καθημερινότητά μας είναι σημαντική διότι:
- Ελαχιστοποιεί την καταπόνηση που δέχονται οι στηρικτικοί μύες της σπονδυλικής στήλης
- Βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των οστών και των αρθρώσεων, αποφεύγοντας τη φθορά των αρθρικών επιφανειών που οδηγεί σε πόνο και χρόνιες αρθρίτιδες
- Ελαττώνει την πίεση που δέχονται οι σύνδεσμοι των σπονδυλικών αρθρώσεων, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα τραυματισμών
- Επιτρέπει στους μύες του σώματος να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, οπότε αποτρέπει τη μυϊκή κούραση.
- Βοηθά στην πρόληψη μυϊκών θλάσεων, συνδρόμων υπέρχρησης και πόνων στην πλάτη και τη μέση
- Διευκολύνει την αναπνοή βοηθώντας στην καλύτερη συγκέντρωση και σκέψη λόγω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου
- Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την ψυχολογία
Σωστή Θέση διαβάσματος
Για να προστατέψουμε την μέση μας και τον αυχένα μας από πόνους, κούραση και δυσφορία:
- Δεν καθόμαστε μακριά από το γραφείο μας
- Δεν σκύβουμε πολύ τον κορμό μας για να γράψουμε
- Δεν αφήνουμε τον αυχένα να έρθει μπροστά από τον κορμό μας
- Κάνουμε μικρά διαλείμματα από την εργασία μας, περπατώντας λίγο στο δωμάτιο και κάνοντας αργές περιστροφικές κινήσεις με το κεφάλι μας.
Σωστή στάση σώματος στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Η καρέκλα πρέπει να υποστηρίζει καλά τη μέση μας.
- Τα μάτια μας πρέπει να είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της οθόνης, ώστε να κοιτάζουν ευθεία ή με ελαφριά κλίση προς τα κάτω και σε απόσταση 60 με 70 εκατοστά.
- Τα αντιβράχια πρέπει να είναι σε οριζόντια θέση.
- Όταν γράφουμε, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά μας και το ποντίκι ακριβώς δίπλα.
- Το πληκτρολόγιο μπορεί να είναι ελάχιστα ανασηκωμένο (με τα υποστηρίγματα που διαθέτει). Οι καρποί μας πρέπει να στηρίζονται με ειδικά μαξιλάρια ή στηρίγματα στο επίπεδο των πλήκτρων.
- Όταν τα πόδια δε στηρίζονται στο πάτωμα, το υποπόδιο βοηθάει στην ορθή στάση.
Σωστή χρήση κινητών τηλεφώνων και tablets
Σε αντίθεση με τους υπολογιστές και τα laptop που τοποθετούνται πάνω σε γραφεία, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κρατώντας τα στο χέρι.
- Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας υποστηρίζοντας τους αγκώνες μας πάνω σε τραπέζι.
- Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, φέρνουμε την οθόνη του κινητού μας στο ύψος των ματιών μας, κλείνοντας τους αγκώνες κοντά στο σώμα σας.
- Το tablet που είναι μεγαλύτερο και πιο βαρύ τοποθετείται πάνω σε ένα γραφείο, όπως ο υπολογιστή μας, φροντίζοντας η οθόνη του να είναι λίγο χαμηλότερα από το ύψος των ματιών μας.
Σχολική τσάντα- γυναικεία τσάντα
- Δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την σωστή στάση του σώματος
- Είναι προτιμότερο, όμως, το παιδί να μεταφέρει την σχολική τσάντα και στους δύο ώμους όπως και να τοποθετεί τα βιβλία κοντά στο σώμα του.
- Οι γυναίκες που κουβαλάνε την τσάντα καθημερινά στον ώμο ή στο χέρι, είναι προτιμότερο να την κουβαλάνε εναλλάξ και όχι πάντα μονόπλευρα
Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο επαγγελματίας ο οποίος ακολουθεί καθιστική ζωή, ο φοιτητής που αφιερώνει ώρες πολλές στο διάβασμα, ο μαθητής που κάθετε στο θρανίο του, θα πρέπει να διατηρούν όσον το δυνατόν καλύτερη στάση του σώματος κατά τις ώρες απασχόλησης τους. Η αλλαγή της θέσης κατά διαστήματα και η κίνηση σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που βρισκόταν πριν, είναι μια απλή και εύκολη πρακτική για την αποφυγή ενοχλημάτων. Τέλος, η υιοθέτηση κάποιας αθλητική δραστηριότητας, η σωστή διαχείριση του στρες, η ποιότητα του ύπνου, του φαγητού και άλλων παραγόντων μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.