Κοινοί τραυματισμοί χεριού
Η εκδήλωση τραυματισμών στα άνω άκρα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Τα χέρια χρησιμοποιούνται τόσο κατά τις καθημερινές όσο και κατά τις αθλητικές δραστηριότητες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούν κάποιον τραυματισμό. Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τραυματισμοί του χεριού και του καρπού και πώς αντιμετωπίζονται;
Πώς πραγματοποιείται η διάκριση των πιο κοινών τραυματισμών του χεριού;
Οι τραυματισμοί του χεριού μπορούν να διακριθούν σε οξείς και χρόνιους τραυματισμούς. Οι οξείς τραυματισμοί εκδηλώνονται χρονικά, σύντομα, μετά από κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Από την άλλη, οι χρόνιοι τραυματισμοί προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου, αφού για την εμφάνισή τους ευθύνεται η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του άνω άκρου. Γι’ αυτόν τον λόγο οι χρόνιοι τραυματισμοί αναφέρονται, πολλές φορές, και ως σύνδρομα υπέρχρησης.
Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τραυματισμοί χεριού;
Οι οξείς τραυματισμοί του χεριού εκδηλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης. Ειδικότερα, οι πιο κοινοί οξείς τραυματισμοί του άνω άκρου είναι:
- Διάστρεμμα: τα διαστρέμματα του άνω άκρου εντοπίζονται κυρίως στον αντίχειρα και στον καρπό και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από την έκταση της βλάβης των συνδέσμων των αρθρώσεων.
- Εξάρθρημα: τα εξαρθρήματα στην άρθρωση του ώμου και στις αρθρώσεις των δακτύλων προκύπτουν συνήθως κατά την αθλητική δραστηριότητα. Ο επώδυνος περιορισμός στην κίνηση της άρθρωσης και η παραμόρφωση της είναι τα κύρια συμπτώματα.
- Κάταγμα: τα κατάγματα πηχεοκαρπικής αποτελούν τα πιο συχνά κατάγματα του άνω άκρου. Ο μηχανισμός κάκωσης συνήθως είναι η πτώση πάνω σε τεντωμένο χέρι και τις περισσότερες φορές είναι εμφανής η παραμόρφωση του οστού που έχει υποστεί τον τραυματισμό.
Από την άλλη, παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν από χρόνιο τραυματισμό και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του άνω άκρου είναι:
- Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου: πρόκειται για την φλεγμονή των τενόντωνπου συνθέτουν το στροφικό πέταλο του ώμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την σύνθετη κίνηση της άρθρωσης. Είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί οξέως μετά από τραυματισμό ή και ως αποτέλεσμα χρόνιας, επαναλαμβανόμενης υπερβολικής χρήσης.
- Επικονδυλίτιδα αγκώνα: η επικονδυλίτιτδα προκαλείται εξαιτίας του ερεθισμού των τενόντων που εκφύονται από τον αγκώνα. Διακρίνεται στην έξω (tennis elbow) και στην έσω επικονδυλίτιδα (golfer‘s elbow) και για την εκδήλωσή της ευθύνεται η υπέρχρηση του αγκώνα, του καρπού ή των δακτύλων (επαναλαμβανόμενη έκταση-κάμψη, η άρση βαριών αντικειμένων, η χειρωνακτική εργασία, κλπ).
- Τενοντίτιδα de Quervain: πρόκειται για την εκδήλωση φλεγμονής των τενόντων που είναι υπεύθυνοι για την έκταση και την απαγωγή του αντίχειρα. Είναι μια από τις πιο συχνές τενοντίτιδες και μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα με χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. κομμωτές). καθώς και σε γυναίκες που διανύουν περίοδο λοχείας ή φροντίζουν βρέφη.
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: πρόκειται για ένα σύνδρομο παγίδευσης νεύρου που προκύπτει από την πίεση του μέσου νεύρου κατά τη διέλευσή του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Εμφανίζεται εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων κινήσεων του καρπού κατά την εργασία ή κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας με συμπτώματα όπως αιμωδίες, διαταραχή της αισθητικότητας των δακτύλων και πόνο στον καρπό.
Σε ποιες περιπτώσεις ένας τραυματισμός του άνω άκρου είναι σοβαρός;
H εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων αποτελεί ένδειξη ότι ο τραυματισμός ενδέχεται να είναι σοβαρός και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Ειδικότερα, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, εάν ο τραυματισμός συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:
- Παρουσία εκτεταμένου αιματώματος ή οιδήματος
- Παραμόρφωση του άνω άκρου
- Παράδοξη κίνηση του άνω άκρου
- Αδυναμία κίνησης του χεριού
- Μούδιασμα δακτύλων ή ολόκληρου του άκρου
Πώς αντιμετωπίζονται οι πιο κοινοί τραυματισμοί χεριού;
Εάν οι τραυματισμοί δεν είναι σοβαροί για την αντιμετώπισή τους εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Παγοθεραπεία
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Χρήση προστατευτικού νάρθηκα ακινητοποίησης των δακτύλων ή και του καρπού
- Έγχυση βιολογικών παραγόντων
- Φυσικοθεραπεία
Για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών του χεριού, η χειρουργική θεραπεία συχνά αποτελεί μονόδρομο. Όμως, σήμερα οι επεμβάσεις διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, εξασφαλίζοντας την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες.
Εάν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό στο χέρι, απευθυνθείτε στον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματολόγο Σπύρο Ξεΐνη. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση παθήσεων του χεριού και στη Χειρουργική άνω άκρου και ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου πραγματοποιείται πάντοτε εξατομικευμένα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.